Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rózsa

2016.08.19

Rózsa

 


Rózsavizen kívül zselét, sörbetet és dulcsászát (mézzel készített édesség) készítettek a megfelelő fajtájú rózsákból. Készíthetünk kandírozott rózsaszirmot, amihez bármely illatos és főként permetezetlen rózsafajta megfelelő. Az egyes szirmokat ecseteljük be egy tojás nem habosra összekevert fehérjével, majd hintsük be porcukorral, végül hagyjuk száradni

A rózsák mérete, illata, íze igen nagy változatosságot mutat. A régi nemesítések virágai ízesebbek (Rosa rugosa). A virágok íze parfümös, a zöld almáéra és szamócáéra emlékeztet. A virágok szirmait úgy szedjük, hogy az alsó fehéres részt eltávolítjuk. Édességeket, desszerteket, salátákat ízesíthetünk velük. 

Lehet semleges ízű, édes, parfümös és enyhén fűszeres ízű. A felaprított szirmokat szórjuk meg cukorral, majd áztassuk vízben egy hétig. Használjuk főzéshez vagy desszertként. 

Rózsaital 
Hozzávalók:3 kinyílt, friss virág, 1 l. víz, 1 ek. citromlé, 3 ek. cukor. 
A forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a gondosan előkészített rózsaszirmokat, a citromlét. Majd húzzuk le a tűzről, és 6-10 óra hosszat hagyjuk állni. Öntsük át kancsóba, vegyük ki a szirmokat, és adjuk hozzá a cukrot. Hűtsük le a hűtőben, és fogyasszuk el. 

Rózsavíz
Aszalt szilvával tűzdelt szarvascomb rózsaszirom-mártásban, mandulás burgonyagolyóval
Hozzávalók (5 személyre): 
1 kg szarvascomb, 15 dkg aszalt szilva, 5 dl vegyes virágméz, 3 dl vörösbor, 2 dkg mustár, 1 tojás, só, öröltbors, rozmaring, mandula, burgonya;
a mártáshoz: 
5 marék rózsaszirom, 2 evőkanálnyi kristálycukor, 1/2 citrom leve, 3 dl vörösbor.
Elkészítése:
Az aszalt szilvákat vékony szeletekre vágjuk és egy éjszakára virágmézbe áztatjuk. A megtisztított szarvascombot az áztatott aszalt szilvával megtűzdeljük. A visszamaradt mézet a vörösborral és a mustárral összeforraljuk. Ezután a kihűlt páclében 2 napig érleljük a combot. Pácolás után a húst fűszerezzük, majd kb. 40 perc alatt – páclével locsolgatva – készre sütjük.
A mártáshoz előbb 3 marék rózsaszirmot veszünk és 2 órán át áztatjuk 5 dl felforralt vízben. Ezután a leszűrt levet összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a fél citrom levét, a maradék rózsaszirmot, majd lassú tűzön lekvár sűrűségűre főzzük. A kész lekvárt a vörösborral és vágott rózsaszirommal gazdagítjuk.

A burgonyát megfőzzük, összetörjük, tojást, sót, borsot és szerecsendiót keverünk hozzá, golyókat formázunk belőle, és a szeletelt mandulába forgatjuk.