Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sarkantyúka

2016.08.19

Sarkantyúka

sarkantyuka.jpg

 

 

 

 

 

Tropaeolum majus L.

Lehet élettel teli sárga, narancs és vörös színű, épp úgy, mint halványabb tónusú vagy akár kétszínű is . A levelek és a virágok is borsos ízűek. A legjobb nyersen fogyasztani sajtokkal vagy díszítsük salátánkat szirmaival.
Április közepén elvetünk egy kis zacskónyi magot, s májustól októberig folyton nyílik az egykor parasztkertekben általános kis egynyári. 15-20 cm magas törpe és 2 m hosszú, csüngő fajtákat is nemesítettek. Virágai lehetnek aprók, nagyok, szimplák és teltek, a sárga, narancs és vörös minden árnyalatában pompáznak. Szegélynövényként, balkonládába, de akár egy kosárba ültetve is gyönyörűek. Kevesen tudják azonban, hogy a növény minden föld feletti része ehető. Leveleit pikáns fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják, sőt gyönyörű virágait is fogyasztják. Ecetes-sós lében tartósított bimbói a kapribogyóhoz hasonló ízűek.

Gyógynövény is, főleg mustárolajat (növényi antibiotikumot), illóolajakat, káliumot és olajat tartalmaz. Antibiotikus, vérképző és összehúzó hatású. Leginkább fertőtlenítőként és antibiotikumként használják, de teákban és borogatásoknál is alkalmazzák. A gyógynövény biokrémben felhasznált része: a magok. 

A sarkantyúka a biokertészek egyik kedvence, a gyümölcsfák tányérjába vetve távoltartja a vértetveket, de a krumplit, a paradicsomot is védi a kártevőktől. Levele, virága is ehető, csípős, a retekre emlékeztető ízű. 

A sarkantyúvirág (Tropaeolum majus) a kertek álom virága. Gondozást alig igényel, magról szaporodik, és minden évben előbukkan. Hamar elszaporodik, kúszószárú. A hagyományosan sárga-, narancsszínű, krepp papírhoz hasonló virágok mellett egyre több színvariáció fordul elő. Júliustól a fagyokig virágzik. A virágok íze az édes borséra emlékeztet. Sajtokkal, salátákkal fogyasztják.

Peruból hozták Európába a spanyol hódítók, de virágos-, nem pedig konyhakertbe.
Aromája elvész melegítéskor és szárításkor; csak frissen használják a levelét, soha nem szárítják és főzni-sütni sem szabad. Borsos íze miatt salátákba, szendvicsekbe, köretekhez, sajtokhoz javasolt. Virágbimbói és éretlen termései ecetben eltehetők, mint a kapribogyók. 

Kivonatát erősítőszernek, afrodiziákumnak tartják, emellett hajápolásra használják. A mag olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszervet megtámadó baktériumokat. Főzetével köhögést, meghűlést, húgyúti betegségeket gyógyítanak.