Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akác

2016.08.18

Akác

akac.jpg

 
 

Robinia pseudoacacia 
        
Népies neve: 
akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyarfa, pampuska 

A növény leírása: 
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A XVI. században Észak-Amerikából betelepített közismert, tüskés ágú fa. Hazánkban, kisebb nagyobb erdőségeket alkot. Sík vidékek, homokos talajok jellegzetes fás szárú növényévé vált. 

Hogyan gyűjtsük?      
Az akácvirág nektárjából kiváló méz készül.
Aromaanyagait az illatszeripar is előszeretettel hasznosítja. 

A növény virágzatát hasznosítják gyógyászati célokra. Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját friss nyílásában érdemes szedni, mégpedig úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről, majd jól megszárítjuk. A virágzás májusra, június elejére esik.

Mi van benne?
A hatóanyagok, a különböző lektinek főként a kéregben és a magokban fordulnak elő. A virág illóolajat (linaloolt) tartalmaz. 

Mire jó?
Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén. 

Hogyan használjuk?
        
Tea: 2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes.