Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Komló

2016.08.18

 Komló

komlo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Humulus lupulus L. - Cannabaceae

Haszonnövényeink egyik tekintélyes faja. Nem téveszthető össze, mert megfelelő támasz mellett 8 m-re is felfutó alakjával kimagaslik valamennyi közül. Ez a biológiai érdekességű, tobozos termésű növény díszességén kívül rendkívül hasznos is. Készíthetünk belőle házisört, süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának.

Származása, elterjedése. Valószínűleg a Földközi-tenger keleti partvidékéről származik.

Ősrégi kultúrnövény, időszámításunk előtt 2000 évvel már ismerték a komlós sört. Világszerte elterjedt, főként Európában, Észak-Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában termelik nagy mennyiségben. Magyarországon már a XIII. század óta ismert. Kiskertekben nem honosodott meg.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége. A sörgyártásban jelentős. Kiváló ízű és tartósítható sör komlóval készíthető. Keserűanyagai és illóolaja (4-11%-ban humulon, lupulon) adják aromáját, gyantája pedig habjának tartósságát biztosítja. A gyógyszeripar hatásos idegnyugtatót is előállít hatóanyagaiból (illóolaj, keserűanyag, gyanta, asparagin, cseranyag, enzim). Szárát, levelét, oldalhajtásait takarmányozásra használják, 2-4% emészthető fehérjét tartalmaz, keményítőértéke 18-19% (a közepes minőségű réti szénával egyenértékű). A komló terméshozama nálunk 30-70 g/m2.

Növénytani jellemzői. Évelő, lágy szárú haszonnövény. Gyökértörzse, tökéje évről évre növekszik és vastagszik (15-20-25 cm méretűre), a tőkefej 12-15 cm mélyen a talajszint alatt található. Gyökerei több méter mélyre is lehatolnak. Szára: a tőkefej évenként 6-40 hajtást fejleszt (ebből 2-4-et hagynak meg), ezek ősszel elhalnak. A talajban levő szárrész járulékos (egynyári) gyökereket hajt, ezeket metszéssel eltávolítják, és dugványként felhasználják. A szár egyenesen nő, majd az óramutató járásával megegyezően csavarodik támaszára. Jellemzően 6-10 m hosszú, élein kapaszkodást segítő tüskés szőrök találhatók. Naponta 25-35 cm-t is nőhet. A talajban a tőkéből oldalirányban növő, tarackszerű (rabló-) hajtások is fejlődnek, ezeket el kell távolítani. Levélzete átellenes állású, 5-3 osztatú, fogazott, szőrözött középzöld színű levelekből áll. Virágzata kettős bogas füzér, amely az elvirágzás után megnövő murvalevelekkel és takarópikkelyekkel, hosszú kocsányon tobozszerűvé válik (komlótoboz). Ez a komló felhasználható termése. A komló egylaki növény, kizárólag nőivarú alakját használják haszonnövénynek (a vadon előforduló hímkomlót a környékről kiirtják). Termése makkocska, a magvas tobozok durvábbak, a mag a sörnek kissé kellemetlen mellékízt ad, ezért nem engedik megtermékenyülni nőivarú virágját.

Élettényezők iránti igénye. Meglehetősen fényigényes. Kedvezőtlen fényviszonyok között gyér virágzatot és lupulinban szegény tobozokat fejleszt. Hőigénye: közepes hőmérsékletet (18-19 °C) kedvel. Növekedése 6-7 °C-on megindul. Fejlődésének kezdeti szakaszában (különösen májusban) mérsékelten meleg, inkább hűvösebb időjárást kíván. A kései fajták kevésbé érzékenyek az időjárásra. Vízigénye: oldalhajtásának, virágzásának és tobozképződésének időszakában csapadékot (öntözést) kíván. Talajigénye: jó vizgazdálkodású, középkötött, lapos, üde fekvésű vályogtalajok a legkedvezőbbek részére (az altalajvíz 2 m-nél ne legyen magasabb). Tápanyagigénye: trágyaigényes növény, háromévenként 6-7 kg/m2 istállótrágyát, 50-70 g/m2 kiegészítő vegyes műtrágyát adjunk alá bemunkálva. Gyenge fejlődés esetén 20-30 g pétisóval fejtrágyázzuk.

Változékonysága, fajtái. A termesztésben a zöld szárú fajták terjedtek el. Ilyen minősített fajta a 'Saladin', középkorai, zöld szárú, főhajtása 8-9 m-re nő, közepes nagyságú tobozokkal, jellegzetesen komlóillatú. Terméshozama 100-150 g/m2. Alfasav-tartalma 4,5-7% közötti. A 'Francia (Elzászi)' későn érő (140 nap), zöld szárú, főhajtása 8-10 m, toboza szabályos, kissé szúrós komlóillattal. Nagyon keserű, 160-200 g/m2. Alfa-sav-tartalma 5-6%. Egyik legjobban bevált külföldi fajtánk. A 'Brewers gold' (hibrid) későn érő (140 napos), zöld szárú, főhajtása 8-9 m, tobozai nagyok (3-5 cm hosszúak), erősen szúrós komlóillatú. Igen bőtermő, 160-200 g/m2. Alfa-sav-tartalma 8-11% között van. A 'Bólyi F5' és a 'Bólyi F8' a Francia komló klónjai, ennél azonban bővebben teremnek, nagyobb az alfa-sav-tartalmuk, kedvezőbb a toboz-lombozat aránya.

Termesztése. Mint évelő igen sokáig, 20-30 évig marad egy helyen, ezért főnövényként telepítjük. Előnövényeként legalkalmasabbak a pillangósok. Köztese: kezdeti fejlődésekor 1-2 évig korai és félárnyékot eltűrő zöldségfélékkel hasznosíthatjuk szabad térségét. Telepítése: gondos talaj-előkészítést, dugványtelepítést, támberendezés-felállítást igényel. Talaját a telepítés előtt 4-5 hónappal 40-60 cm mélyen forgassuk meg. A trágyát (6-7 kg szerves trágya, 50-70 g vegyes műtrágya) 20-25 cm-re dolgozzuk be. Támasza: 7-8 m hosszú akácoszlopokat 7-9 m-re, 0,8-1 m mélyen leásunk. Lágyvas huzallal (vezérdróttal) az oszlopokat a tetejükön feszesre összekötjük. Erre aggatjuk majd fel a vezetődrótot a komló felfutó hajtásainak támaszául. Dugványozása: 10-14 cm hosszú, 1,5-2 cm vastag, 2-4 rügykörös, lehetőleg gyökeres, egyéves dugvány a megfelelő. Ültetése: a dugványokat kora tavasszal vagy ősszel, novemberben a kifeszített vezérdrót (sor) alá 100-130 cm-es tőtávolságra 30 x 30 x 30 cm-es gödörbe ültetjük. Rügyekkel felfelé állítjuk úgy, hogy felső végük 12-15 cm mélyen legyen a talajfelszíntől. Nyirkos földet nyomunk hozzá, és 5 cm vastag talajréteggel takarjuk be. Tehát 8-10 cm mély tányért képezünk tövenként. Ápolása: a tőkét (második évtől) kapával kitakarjuk úgy, hogy 5 cm-re kiálljon a talajból. Kora tavasszal vagy ősszel (október-november) a hajtásokat megmetsszük. Eltávolítjuk az előző évi szárrészt (a koronarügyeket meghagyjuk). Bujább fejlődésű szárat teljes egészében (a koronarügyekkel) eltávolítjuk (sima metszés). Legyengült fiatal vagy idős tőkén 1-3 rügykört hagyunk meg (rövid, hosszúcsapos metszés). Eltávolítjuk a tarackszerű szárrészeket és a beteg tőkéket is. Metszés után a tőkéket 5 cm vastag talajjal betakarjuk. Felvezetése: a metszés befejeztével felaggatjuk az 1 mm vastag cinezett vezetődrótokat. A növény felvezetését a 60-70 cm-es hajtásméret elérésekor kezdjük. Három jól fejlett hajtást az óramutató járásával megegyező irányban a drót köré csavarunk. Minden tőkéről - lehetőleg két drótra - 2-2 hajtást vezetünk fel V alakban. A továbbiakban szükség szerinti talajlazítást, gyomirtást végzünk. Amikor a komló főhajtásai elérték a vezetődrót teljes hosszát, célszerű az alsó oldalhajtásokat 1-1,5 m magasságig eltávolítani, mert ezeken toboz úgysem képződik. Öntözése: általában szárazon termesztjük. Szedése: technikai zöldérett állapotban szedjük. Ekkor a tobozok zártak, zöldessárgák, összenyomva recsegő, zizegő hangot adnak, és sajátos lupulinillatúak. Kézzel (ollóval) 2 cm-es kocsánnyal szedjük. Szedés után azonnal szárítjuk, 11-12% víztartalomig, csak így tartható el. Nylonzsákokban, zárt edényben tartsuk. A komló leveleinek megsárgulása után szárait 50-60 cm magasan levágjuk. A sorok közét felássuk.

Feldolgozása, hasznosítása. Magas oszlopsorra, gúlás, négyzetes kiképzésű támaszberendezésekre, ennek híján alacsonyabban, pl. kerítésre futtatva is jól mutat. Félmagasan, utak szegélyezésére, térségek elválasztására és lugasok kiképzésére alkalmas.

Mindenekelőtt sörkészítésre használják. A metszéskor szedett „komlóspárga" a tőke talajbeli zsenge hajtása viszont kitűnő csemege. A kovászos komló (párkorpa) pedig házikenyerek sütésére rendkívül alkalmas. Drogja, teája idegnyugtató és altató hatású. Máj- és epebetegségek, emésztési zavarok ellenszere. Hajtásait, levélzetét, leszüretelt indáját zölden és besilózva háziállatokkal etethetjük. Hulladékából, szárából, leveléből komposzt készíthető. 

Elkészítése

• Komlóspárga-saláta. A tőke talajbeli zsenge hajtását megtisztítva, darabokra szelve ecettel, cukorral, sóval salátaszerűen készítjük el. Kitűnő tavaszi csemege.

• Házisör készítése. 20 dkg malátakávé, 25 dkg cukor, 2 dkg komló elegyét 6 1 vízben addig főzzük, amíg 5 1 nem lesz. Hűlés után egy csészényibe 2 dkg élesztőt teszünk, s oldódás után, a többihez öntjük. 6-8 órán át pihentetjük, szűrjük, üvegezzük (10% üres hellyel). 4-5 nap után fogyaszthatjuk.

• Idegesség elleni nyugtató tea. Komló, macskagyökér, citromfű, angelikagyökér, orbáncfű, katángfű keverékéből 1 kávéskanálnyit veszünk Va 1 vízhez. A főzetből 1-2 órával lefekvés előtt iszunk.