Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Martilapu

2016.08.18

Martilapu

martilapu-level.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Tussilago farfara

Népies nevei. Farkastalpfű, körömfű, körömlapu, lókörmű szattyán, lókörmű szattyu, lókörömfű, mostokalapu, partilapu, podbál, szamárköröm, szamárlapu, tyúkvirág, vajkapu.

Leírása. Évelő, kúszó, hosszú, tarackos növény. Kora tavasszal először sárga virágai jelennek meg, majd később a talajról induló, nagy leveleket fejleszt. Virágzó szárai 10-30 cm magasak, amit tojásdad, lándzsás pikkelylevelek borítanak. Szárán egy fészek van, a virágzat 10-12 mm széles. A virágzat érzékenyen reagál a napsütésre. Éjszaka és borult időben becsukódik. Februárban-áprilisban virágzik. Levelei nagyok, kerekded szív alakúak, széles öblösek, hullámosak, fogazottak. Fonáka filcszerűen szőrös.

Összetéveszthetősége. Virágzatát összetéveszthetjük a pongyola pitypangéval. Jól nézzük meg a virágzat szárát. Ha pikkelyleveles, akkor martilapu, ha sima, akkor pongyola pitypang. Kifejtett levelei hasonlítanak az acsalapu leveleihez, de annak levelei 60 cm nagyok is lehetnek, kisgyerekek esernyője nyári záporok idején, alig sarkosak és alsó részük gyapjas. Hasonló levelei vannak a nagy bojtorjánnak is, de ennek levelei a levélnyélnél szív alakúak, fonákukon erőteljes levélérrel. Ha nem ismerjük fel biztosan a növényt, akkor csak onnan gyűjtsük, ahol előzőleg virágozni láttuk.

Előfordulása. A homokterületek kivételével az egész országban gyakori. Agyagos partokon, omlásokban, töltéseken, utak mentén, olyan helyeken, ahol a talajban pangó vagy felszínre jutó vízzáró réteg van, amelynek mentén állandóan nedvességhez jut. Tehát talajvízjelző növény.


Felhasználása. A levele főzeléknek, levesnek, szörpnek, salátának, köhögés, rekedtség elleni teának használható. Saláta galambbeggyel, fekete nadálytővel keverve kiváló ízesítésű burgonyafőzeléket készíthetünk. Összeaprítva vajas kenyérre szórhatjuk. Jól keverhető salátaboglárkával, kerek repkénnyel és csalánnal. A leveleket a káposzta leveleihez hasonlóan göngyölésre használhatjuk. Tea készítéséhez 5-10 g levelet és virágot számíthatunk egy csészényi lobogó vízhez. A martilapu köhögéscsillapító hatása közismert. Fejfájás ellen a kifejlett leveleket a bolyhos oldalával borítsuk a homlokunkra. Ajánlatos a levelek gyakori cseréje. Helyi gyulladások ellen a leveleket összetörjük, tejszínnel összekeverjük, majd a kívánatos helyre kenjük. Dagadt lábainkat zöld martilapulevelekkel borogathatjuk, vagy gyenge főzetében lábfürdőt vehetünk.

Gyűjtési ideje. A fiatal leveles virágzati hajtást, bimbókat és virágokat, valamint a fiatal leveleket egész addig gyűjtjük, amíg a fonák nem lesz filcszerűen szőrös (márciustól júniusig). Íze egyedülállóan aromás.