Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pásztortáska

2016.08.18

Pásztortáska

pasztortaska.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capsella bursa-pastoris

Népies nevei. Békalencse, békatarsoly, büdös szaporafű, csapka, cigánysóska, élek-halok, Isten táskája, kanálka, kanállopó borsika, koldustarisznyácska, poczogófű, Szent György-virág, szívkésfű, véraltató fű.

Leírása. Egyik legközönségesebb és legismertebb növényünk. Mindenféle bolygatott területen nagyon gyakori. 10-70 cm magas, egyéves, erős orsó alakú gyökérrel rendelkező növény. Levelei a talaj színén levélrózsát alkotnak, csak ritkán épek, nagyon változatos alakúak és szélűek. A szár levelei nyél nélküliek, a szárat két fülcimpával veszik körül. A növény lehet kopasz vagy szőrös. Virágai fehérek, termése jellegzetes, táska alakú.

Összetéveszthetősége. A galléros és a hagymaszagú tarsókával téveszthető össze. Ezeknek tőlevélrózsái virágzás idején már rendszerint nincsenek jelen. Főleg kora tavasszal találhatók meg, később már eltűnnek. Március-május között virágzanak, a pásztortáska viszont tavasztól késő őszig. Ha néhány szál bekerül belőlük az ételünkbe, bajt nem okoz.

Előfordulása. Gyakori az egész országban. Nedves talajon egész évben mindig vannak fiatal csíranövényei. Legnagyobb mennyiségben szeptember-októberben kel. Enyhe télen már az első fagymentes napokon fejlődésnek indul és virágzik. Tehát mindenkor, mindenhol előfordulhat.

Felhasználása. Fiatal leveleit felhasználhatjuk salátának, főzeléknek, levesnek vagy vegyes fűszernek más növényekkel.

Gyűjtési ideje. Egész évben folyamatosan.