Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tüdőfű

2016.08.18

Tüdőfű

tudofu-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Pulmonaria officinalis

Népies neve:
farkasmájfű, pettyegetett tüdőfű, tüdőgálna

Leírása:
Finoman serteszőrös, érdes növény. Levelei hosszú nyélen ülnek, csúcsos, tojásdad és szív alakúak, jól látható fehér foltokkal vagy folt nélkül. A virágpárta 8-20 mm-es, tölcsér alakú, a feléig 5 részre tagolódik, világos pirosból kinyílva kékeslila színűvé válik.

Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tarozik. Árnyas erdők, bükkösök, gyertyánosok évelő növénye. Márciustól májusig virágzik.

Elterjedése:
Lomberdőkben fordul elő, Európában honos.

tudofu-2.jpg

Hogyan gyűjtsük?
Gyógyászati célokra a növény ép, egészséges tőleveleit alkalmazzák, melynek gyűjtési ideje a június-augusztus hónapokra esik.

Hatóanyagai:
Nyálkaanyagok, cseranyagok, flavonoidok, ásványi anyagok, oldott és oldhatatlan kovasavak, alantoin. Az érdeslevelűek más fajaiban kimutatható pirrolizidin-alkaloidok hiányoznak.

Milyen vegyületeket tartalmaz?
A növényi drog kovasavat, nyálkát, flavonoidokat, cseranyagokat és allantoint tartalmaz.

Felhasználása:
Nyálkatartalma folytán a drog irritációcsökkentő hatású, és hagyományosan légúti megbetegedések kezelésére alkalmazzák. A népi gyógyászat bélnyárkahártya-gyulladás esetén is latba veti, allantointartalma folytán külsőleg kisebb sérüléseket gyógyít vele. Korábban úgy gondolták, hogy a benne levő kovasav kedvezően hat a tüdőbetegségekre, különösen a tuberkulózisra. Alkalmazása inkább az összehasonlító mágia elvén alapult - a levél hasonlít a tüdőszövetre -, mai gondolkodásunk szerint ennek nincsen jelentősége. A homeopátia hörghurut kezelésére használja.

Tea: Kiválóan alkalmas légzőszervi megbetegedések esetén.

Nyálkatartalma révén bizonyítottan segít légzőszervi megbetegedések ellen. A népi gyógyászat bélnyálkahártya-gyulladás esetén is alkalmazza.

Jó tudni!
Mellékhatásai nem ismeretesek. A fertőző tüdőbetegségek (TBC) elleni gyógyászati felhasználása tudományosan teljesen megalapozatlan, hiszen ott a bakteriális kórokozók elpusztítása nélkül nem lehet oki kezelést végezni, és gyógyulást elérni. Az enyhe lefolyású, meghűléses eredetű légúti bajok enyhítésére alkalmas csupán.

Érdekesség:
A növény virágjai kezdetben pirosak, majd kék színűre változnak.