Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kerek repkény

2016.08.27

kerek-repkeny.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerek repkény

Glechoma hederacea

Népies nevei:

Folyófű, földiborostyán, katonapetrezselyem, kerek nádrafű, kétikszrepkény, macskagödölye, macskatök, pokolvarfű.

 

Leírása.

Évelő, indás, kúszó növény. Földön fekvő szárai a csomóknál legyökereznek, és a felső oldalukon ágakat hajtanak. Levelei vese alakúak, csipkés szélűek. Virágai ötösével, hatosával a levelek hónaljában találhatók. Színük kék, kékes ibolya vagy ritkán lilás piros. Két porzószála hosszabb, és a porzacskók páronként egymáshoz hajolva, egy-egy „X"-et mutatnak, ezért „két iksz"-repkény.

 

Összetéveszthetősége.

A bársonyos árvacsalánnal téveszthető össze, de az egyéves növény nem indás, és felső levelei mind nyeletlenek, virágszíne piros.

 

Előfordulása.

Közönséges és gyakori az egész országban. Tölgyesekben, ligeterdőkben, cserjésekben, ártéri nedves kaszálókon, legelőkön, parlagokon, szántókon, kertekben, gyümölcsösökben, utak mellett, sövények, árkok közelében, üde vagy nedves, inkább savanyú talajokon fordul elő. Kertekben az öntözés növeli előfordulási gyakoriságát.

 

Felhasználása.

Fűszeres, jellegzetes íze miatt leveleit és fiatal hajtásait gyakran használják nyers ételek, saláták, vegyes levesek, vegyes főzelékek, burgonyás ételek alkotórészeként. Ha a növény fanyar vagy savanykás ízű, ajánlatos a növényt jól megmosni és néhány percre forró vízbe mártani. Gyűjtési ideje. A fiatal hajtásokat és leveleket virágzás előtt gyűjtsük. Későbbi időpont az erős ízhatás miatt nem tanácsos.

 

 

Receptek


Kerek repkényes leves. Kerek repkény levelet (10 g), fehér libatop levelet (100 g), százszorszéplevelet (20 g), útifűlevelet (20 g), esetleg ízlésünk szerinti más növényt, apróra vágott hagymával (kis fej) kevés zsírban megpárolunk, sózunk, és húsleveskockából készült, 1 l lével felöntjük, felforraljuk. Melegen tálaljuk.

Kerek repkényes körözött I. Csipetnyi kerek repkény levelet finomra vágunk, juhtúróval (150 g) összekeverünk, keverés közben vajat (75 g), sót, apróra vágott hagymát (kis fej), petrezselyemét (kis csomó) és pár szem kapribogyót vagy receptünk szerinti hamis kaprit keverünk hozzá. Ropogós, friss kenyérrel fogyasztjuk.

 

Bundás repkény. 80 g lisztből, két tojásból, 1/4 l tejből és 1,5 dl vízből só hozzáadásával tésztát keverünk. Ebbe finomra vágott, nyersen összekevert petrezselymet (kis csomó), turbolyát (kis csomó), metélőhagymát (kis csomó), bazsalikomot (késhegynyi), kerek repkényt (10 levél) adunk. Adagonként palacsintasütőben, forró zsíron sütjük ki. Semleges ízű ételekhez (húsokhoz) fogyaszthatjuk köretként.