Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tyúkhúr

2016.08.27

tyukhur.jpg

 

 

 

 

 

Tyúkhúr

Stellaria media

Népies nevei. Árnyékszeretőfű, libafű, lúdfű, lúdhúr, madáreleség, madárhúr, pipehúr, tikhúr, tyúkbegy.

Leírása. Egyéves, de ősszel csírázva áttelelő növény, vékony, finom szálú gyökerekkel. A 10-15 cm hosszú szára többnyire a földön fekvő vagy felemelkedő, igen ágas, az egyik oldalán végighúzódó szőrsávval. A levelek tojás alakúak, az alsók nyéllel, a felsők nyél nélkül illeszkednek a szárhoz, 1-2,5 cm hosszúak. Virágai hosszú, vékony kocsányon a levelek hónaljában fejlődnek, fehérek. A kocsány a virágzás után lehajlik, majd később ismét felemelkedik.

Összetéveszthetősége. A mezei tikszemmel téveszthető össze. Vigyázat, ez mérgező növény. Fontos különbség, hogy ennek a virágszíne piros vagy kék színű, ha nem virágos példányt találunk, akkor a levelek alsó lapját nézzük meg, ha azon apró feketés pontokat találunk, ne fogyasszuk.

Előfordulása. Igen gyakori. Az egész országban mindenhol előfordul, szántókon, kertekben, szőlőkben, a nem művelt és nem bolygatott helyeken, erdei utakon, cserjésekben, vízparton, nedves réteken. Amikor elég nedvesség áll a rendelkezésére, mindig jól csírázik. Ezért öntözött kertekben terhes gyom. Lefekvő oldalágai minden csomónál legyökereznek, szőnyegszerűen borítja a talajt.

Felhasználása. A virágzó növényt levesnek, főzeléknek használhatjuk. A fiatal növényt a zöldbabhoz hasonlóan készíthetjük el, ahhoz nagyon hasonló íze van. Semleges íze miatt fontos adalék az erős, kifejezett karakterű növények mellett, csökkenti azok esetleg keserű vagy erős fűszeres ízét.

Gyűjtési ideje. Csapadékos, hűvös évben minden évszakban gyűjthető. Öntözött kertekben szintén egész évben gyűjthető, megtalálható.


Receptek

Tyúkhúrleves. A tyúkhúrt megmossuk, megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy pépesítjük. Világos rántást készítünk, a tyúkhúrhoz adjuk, húslével felöntjük, sózzuk, a levest 1/4 óráig főzzük. Főzés közben egy kis csomó kaprot lógatunk bele, majd kb. 5 perc után eltávolítjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Tyúkhúrfőzelék. Szalonnát és hagymát megpirítunk, a finomra vágott tyúkhúrt hozzáadjuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük, 15 percig pároljuk, vízzel vagy fehérborral felöntjük. Tálalás előtt liszttel besűrítjük és pirított dió-, illetve manduladarabokkal tesszük felejthetetlenné.

Tyúkhúrsaláta. A növényt a keményebb száraktól, a már elsárgult levelektől megszabadítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Ecettel, olajjal, kevés mustárral, sóval, borssal, csipet cukorral ízesítve salátaöntetet készítünk. A növénnyel összekeverve rövid ideig érni hagyjuk. A salátát ízesítjük még gyermekláncfű, mezei sóska leveleivel.